Vilanova de Bellpuig - Revista satírica que surt quan pot

dimarts, 13 de gener del 2009

Els tres reis mags deixen força mal de caps a Vilanova


Com era d'esperar, l'any pels vilanovins i les vilanovines ha acabat i començat amb moltes coses noves. Els reis mags, després que de comprovar com en general, el poble s'havia portat força bé, han anat deixant diferents regals durant el darrer més, per evitar així, l'empatx que sovint es té el dia de reis. Tot i aquesta previsió, molts vilanovins s'han anat trobant amb sorpreses que més aviat, els provoquen mal de cap: el més important, el que provoca la recollida selectiva! Així, doncs, els reis mags han deixat a Vilanova una enciclopèdia d'instruccions d'ús d'aquests meravellosos contenidors, perquè cap vilanoví ni cap vilanovina s'equivoqui a l'hora de gestionar els seus residus. I és que Ses Majestats van comprovar, en pocs dies d'ús, que la reunió explicativa sobre el funcionament de la nova recollida selectiva no va servir de res. Es veu que sortint de la reunió, el mal de cap era la sensació més generalitzada i diuen que a aquelles hores en que la farmàcia estava tancada, algú va aprofitar per fer estraperlo i despatxar, sense taulell, un bon grapat d'aspirines.

El sentiment de desconcert era tan gran, que abans de llençar qualsevol cosa, els vilatans acudien a qualsevol membre del consistori per poder rebre l'aprovació que allò que llençaven al plàstic, per exemple, anava realment en aquell forat negre. Abril, Civil, Trull i Pilarín eren els més aclamats a l'hora de resoldre dubtes residuals.

Tanmateix, el primer control mediambiental que va dur a terme l'Agència de Residus de Catalunya va desemmascarar errors garrafals a l'hora de llençar la brossa, fet que va descobrir el poc coneixement de reciclatge que tenen els mateixos regidors. De fet, es va constatar que la gent, en comptes d'utilitzar qualsevol dels contenidors de colors va decidir seguir a través del sistema antic i va desbordar el contenidor del rebuig.

Des del Consell Comarcal s'ha analitzat amb molta preocupació aquesta situació que pel que es veu, també s'ha donat a altres municipis de la comarca, gairebé tots, de fet, menys a Mollerussa, que com que són una mica xulos, doncs passen de la recollida selectiva amb contenidors soterrats. El fet és que des del Consell Comarcal, i vista la gravetat d'allò succeït ha decidit fer exàmens a tots els ciutadans per comprovar el grau de comprensió del reciclatge. Si se suspèn, l'haurà de repetir fins aconseguir l'aprovat i fer serveis a la comunitat com ara, anar a recollir la brossa pel poble. Però per tots aquells que aproven també hi ha un seguit de categories per identificar el bon reciclador del que no ho és. Per exemple, si treus el que a l'escola de fa temps hagués estat un excel·lent, et donaran el diploma de Capità Enciam i podràs exercir de monitor de reciclatge i tot.

Fonts properes als examinadors han assegurat que les preguntes no són complicades però que cal prestar atenció. Aquest rotatiu ha aconseguit veure'n algunes:

- On llençaries una ampolla de cervesa:
 • si és de color marró, al contenidor marró
 • si és de litre, al contenidor blau
 • si és un quinto, al cinquè contenidor
 • si és d'importació, l'enviaré al país d'origen via Seur
- On llençaries un preservatiu:
 • si l'has omplert, al contenidor marró
 • si has fet més aviat pena, al contenidor del rebuig
 • si t'ha faltat una mica, al calaix de la tauleta de nit (segur que encara el pots aprofitar, són temps de crisi!)
 • si està caducat, potser que et llencis a tu mateix, pots escollir el color del contenidor
- On llençaries la sogra?
 • si és molt pesada en tots els sentits, porta-la directament a la deixalleria, no cal saturar els contenidors
 • si li agrada fer el xafarder i comentar els successos vilanovis, sens dubte, al contenidor groc
 • si per fer veure que és col·lega, et fa comentaris "picants", al contenidor verd.
 • si cuina bé, millor no llençar-la
Però com diuen en castellà "no hay mal que por bien no venga" i la recollida selectiva també està portant beneficis. Els constructors vilanovins que patien les conseqüències de la crisi econòmica i el gran alentiment del sector, han vist com les darreres setmanes, nombrosos propietaris han decidit fer reformes a la cuina i ampliar-la, per donar cabuda a la gran quantitats de pots d'escombraries que han d'albergar. Molts d'ells ja es freguen les mans i confien que aquesta iniciativa els deixarà fer l'agost en ple mes de gener. Algunes males llengües per això, han fet córrer el rumor que des del consistori s'ha obligat a aquests empresaris, ha cedir el 3 per cent dels pressupostos que tanquin, als impulsors d'aquesta mesura.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Segons quina sogra al contenidor del rebuig!, que no és aprofitable ni a la de tres!

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt bé aquesta nova notícia.
Crec que amb aquest tema es pot fer un bon debat!!Segur que hi han vilanovins/vilanovines que hi estan a favor i d'altres en contra.
Jo, personalment hi estic a favor. Estem en una societat on cada cop es generen més residus i hem de fer quelcom per evitar-ho, però el més important, tai com diu la campanya publicitària, és REDUÏR!!Sí sí, a part de reciclar. el que hem d'aconseguir és generar més pocs residus, i això està a les nostres mans. Comprar productes amb poc envàs, a granel (si es pot, evitar adquirir productes amb tres embolcalls!!).
Què en penseu?

Anònim ha dit...

Jo crec que, com en moltes altres coses de la vida, sempre acabem "pringant" els mateixos, la societat civil, el poble. Com molt be dius, lo important es reduir, doncs perquè no obliguen a les grans empreses a no utilitzar porexpan com a embolcall, perquè no venen la llet amb botelles de vidre?, etc.... En canvi, nosaltres hem de fer mans i mànigues per tenir 4 escombreries a les nostres cuines i vigilar de posar-ho tot al seu lloc, cosa que no es gens fàcil.
Estic d'acord amb el reciclatge, però no comencem la casa per la teulada!! A part, crec que s'hauria de intercedir més a la gent de ciutat que a la gent dels pobles.
Salut astellats!

Anònim ha dit...

Jo estic completament d'acord en RECICLAR!!!
Ja està bé de malmetre tant el medi ambient!
Però també s'ha de fer amb cap!!!
Pk???
Doncs molt fàcil:
- A la Segarra (comarca veïna) això no va funcionar i van tenir que tornar al sistema tradicional, ja que la gran majoria de la gent, és de la tercera edat, i lògicament, o van itentar però no van poder fer-hi més.
- A més, no recordo l'Agència (la de Residus o la de l'Aigua de Catalunya) en un parell de mesos han de emetre una nova llei en que es prohibeix akest sistema, tant pel tema d'aigües fecals i no sé què més
- Des de la Unió Europea, aquest Maig també emetran una nova llei, la qual prohibeix aquest sistema completament, per raons similars al de l'Agència Catalana.
I la pregunta del milió... serà a partir de llavors o amb efecte retroactiu???

I el més bo de tot...
Ara s'han de refer tots els contenidors de totes les poblacions, ja que no estàn pensats per disminuits físics!!!!!!

K bons k som senyors!!

RECICLEM AMB RESPONSABILITAT!!

Anònim ha dit...

Jo crec també que les administracions i els governs hauríen de començar pel començament, i el ciutadà igual de fet, que és l'exigir als fabricants, comerciants, elaboradors, etc... que facin un ús estricte de tant embolcall i tornessin a l'engròs, al vidre retornable i no utilitzin les tres quartes parts de l'embolcall per a la publicitat i la miserable quarta part per al producte.
D'altra banda,tot i que acabem pringant el poble, m'agradaría veure qui es queixarà el primer si s'ha de tornar a comprar de determinada manera... Així que si acabem pringant, no és perquè som víctimes a seques, sinó perquè som víctimes passives. Si no sabem defensar els nostres drets i les nostres necessitats, les nostres idees, pringar és lo més lògic que ens pugui passar!
Per cert, al del llibre misteriós, podríes aprofitar el tema per a posar en "caza y captura" un llibre d'aquests de " 500 consells i mig par a reciclar com cal", tot i que si en tinguéssis un del tipus " 500 consells i tres quarts per a no haver de necessitar que et donguin tants consells", tampoc estaria malament!

Anònim ha dit...

Es increïble la quantitat d'embolcalls que fan servir els centres comercials per vendre els seus productes..., jo crec que en comptes de fer tantes campanyes per conscienciar a la gent potser haurien de fer lleis perquè aquests centres comercials no utilitzin tant plàstic i venguin més a l'engròs..., i després som nosaltres els que hem de reduir...

Anònim ha dit...

20 anys deguent els diners de les arees soterrades,20 anys que no és farà concurs, perquè l'empresa que va deixar els diners és la mateixa que fa la recollida.
Potser també és la responsable que els contenedors no fosin accessibles a col.lectius amb mobilitat reduïda.
Ara els agutzils en modificaran l'accés.
Aviat faran falta 3 agutzils més....

Anònim ha dit...

aquest cap de setmana s'ha vist que tothom recicla molt, sobretot al sopar del bingo, on es va vigilar escrupolosament que no es barregessin residus de diferent tipus...

Anònim ha dit...

Això està molt mort!
S'acosta carnaval, hi haurà edició en paper?

Anònim ha dit...

Els altes anys els divendres ja podíem llegir l'Astella, això vol dir que ja no hi ha Astella aquest any???

Anònim ha dit...

A casa nostra som partidàris de reciclar, pero avui per avui "la merda" o més ben dit la brossa, val uns diners, donar que després la venen a empreses ón ho tornen a reutilitzar, jo em pregunto :
A ón van aquest diners?
Qui es beneficía d'això?
Perque no repercuteix en el poble y amb aquestos ingressos fan una placeta, com fan en diferents barris de BCN ?, o posen rajoles a la rambla ? o arreglen els vestuaris de les piscines ? entre d'altres coses.......
Perqué a més de tenir un munt de bosses de brossa i un munt de mal de cap, per a premiar-nos passem de pagar el impost corresponent de 50 euros a 90, només ens donen incentius el nostre ajuntament.
I de les empreses al mitg de poble que tant embruten, contaminen, i no deixen ni dormir, que té a dir l'ajuntament?
I de gastar tants diners en la residéncia y desfer la llar de jubilats que opine-ho?
Diuen si no serà que si hi ha una residéncia la farmàcia serà una màquina de fer quartos? hauran de vendre, aspirines, panyals, esparadrap, gases, medicaments etc...? es diu pel poble que el sr. alcalde presuntament no es torna a presentar....serà per que ja ha fet prous diners?
I dels problemes per a edificar segons a ón?
Bé si hem de reciclar reciclem també als membres ineptes de actual corporació municipal.......

Anònim ha dit...

Si es presenten els de l'Astella, jo el votaré!!!!!!!!!!!